Бугаца с крем - Брашно Мелко за баница
400гр. Брашно за Баници Мелко
Мая прясна – 16гр
Сол – 5.2гр.
Захар – 8гр.
Вода - 220мл.
150 гр. грис Мелко (или 100 гр. грис + 50гр. царевично брашно)
200 гр. захар
100 гр. масло
4 яйца
1 ампула ванилия
5гр. бакпулвер
Пудра захар и канела за поръсване
В подходящ съд за варене се изсипват млякото и захарта. След като млякото започне да се надига се прибавят гриса и ванилията, сместа се бърка до сгъстяане. Сваля се от котлона, добавят се предварително разбитите яйца и крема се разбърква.
Всяко топче се разточва на тънък лист. В тава намазана с масло, с диаметър 26см. се редят половината листи като всеки от тях се маже с масло, заливат се с крема и по същия начин се редят останалите листи. Оставя се да втаса за 30мин. и се пече, покрита с хартия за печене в предварително загрята фурна на температура 210°С за 25-30мин.
След като се охлади бугацата се поръсва с пудра захар и канела.