Рецепта за Еклерова торта
Продукти за блата :
Брашно Мелко т.450 – 20гр.
Захар – 125гр.
Яйчен Белтък – 3 бр.
Смелени орехи - 100гр.
Продукти за парено тесто:
Брашно Мелко т.450 – 250гр.
Масло – 125гр.
Вода – 500мл.
Яйца – 4бр. (М размер)
Продукти за еклеров крем:
Прясно мляко -1л.
Захар – 200гр.
Яйца – 3бр.
Брашно – 100гр.
Продукти за крема:
прясно мляко - 600мл.
крем без варене( за 400мл. течност) – 2 бр.
Сладкарска сметана - 200мл.
Начин на приготвяне на блата:
Белтъците и захарта се разбиват на сняг. Добавят се орехите и брашното и сместа се разбърква внимателно с лъжица до хомогенизиране. Изсипва се върху предварително покрита с хартия за печене форма за торта с диаметър 26см. Пече се в предварително загрята до 180°С фурна за 30 мин. След като е изпечен се изважда от формата отделя се от хартията и се оставя да се охлади върху решетка с лицето надолу.
Начин на приготвяне на пареното тесто:
Водата и маслото се слагат на котлона, докато се разтопи маслото. Докато сместа е още на котлона се изсипва цялото количество брашно и се бърка енергично докато тестото не започне да се отлепя от стените на съда. Оставя се да се охлади и се добавят яйцата едно по едно, като се разбърква много добре преди прибавянето на следващото яйце. От готовата смес с помощта на шприц, се оформят еклери върху тава предварително покрита с хартия за печене. Ако нямате шприц можете да ги оформите с помощта на 2 лъжици или с ръце. Пекат се в предварително загрята до 180°С фурна.
Начин на приготвяне на еклеровия крем:
Крема и млякото се разбиват, по указание(млякото е по-малко за да може крема да е по гъст). Отделно се разбива сметаната. Крема и сметаната се смесват и към тях се добавя 300 гр. от еклеровия крем. Охладения блат се връща във формата и се намазва с крем. Редят се 1 ред еклери, заливат с крем и върху него се редят още един ред еклери. Оставя се в хладилник за няколко часа да стегне. Отстрани се покрива с останалия крем и се покрива с филирани бадеми. Отгоре се поръсва с разтопен шоколад.
Начин на приготвяне на крема:
Млякото се кипва. През това време в купа се разбиват яйцата със захарта до побеляване. Прибавя се брашното и сместа се разбърква. Млякото се прибавя към яйчната смес на тънка струя при непрекъснато бъркане. Крема се връща обратно на котлона и се вари докато се сгъсти, като се разбърква за да не загори. Готовия крем се оставя да се охлади. Изстиналите еклери се пълнят с крема и се поръсват с разтопен шоколад.