Рецепта за Крем пита с Брашно Екстра
200гр. сладко от боровинки, пудра захар за поръсване, масло, 2 яйца, 1/2к. ч. захар, 1/2к.ч. прясно мляко, 1/2к. ч. олио, 400гр. брашно, 1/2 пакетче амонячна сода.
1л. прясно мляко, 12 с. л. захар, 4 яйца, 6с. л. брашно, 1/2 пакетче масло, 1 пакетче ванилия, 1ч. л. лимонова кора.
Начин на приготвяне:
Тестото се приготвя, като яйцата и захарта се разбиват с миксер. Наливат се млякото и олиото и постепенно се изсипва смесеното с амонячна сода брашно. Тестото трябва да остане меко.
Щом стане готово, се разделя на три еднакви топки, като се покриват с мокра кърпа. След десетина минути се разточват на тънки листове.
Листовете се пекът в намаслена тава един по един около 10 минути в загрята до(220°С) фурна. След това се обръщат върху хартия за печене или вестник и се оставят да изстинат.
Кремът се приготвя като прясното мляко се сварява с 9 с. л. от захарта. Останалата захар и яйцата се разбиват с миксер, като постепенно се изсипва брашното и се добавя разтопеното масло. Когато стане еднородна, сместа се добавя на струйка към горещото мляко и постоянно се бърка с тел. Вари се на тих огън, докато леко се сгъсти. Ароматизира се с ванилията и лимоновата кора.
В тава се поставя първата кора, отгоре се налива 1/3 от все още горещият крем, слага се втората кора, върху нея се разпределя сладкото от боровинки, налива се половината от останалият крем, затваря се с третата кора и тя се намазва с последната част от крема. Оставя се да изстине. След това се поръсва с пудра захар.