Панетоне
Брашно за козунаци Мелко – 400 гр.
Вода – 50 мл.
Захар – 120гр.
Суха мая – 12 гр.
Яйца – 2 бр. + 2 жълтъка
Масло – 125 гр.
Микс от сушени плодове – 130 гр.
Стафиди – 80 гр.
Коняк – 50 мл.(или аромат 1 ампула + 50мл. вода)
Портокал – 1 бр.
Лимон – ½ бр.
Щипка сол
Есенция ванилия – 1 ампула
Есенция портокал – 2-3 капки
Разтворете маята в 50 мл. топла вода с 1 с.л. захар и оставете да шупне. Залейте стафидите с коняка и ги оставете да набъбнат.
Поставете 250гр. брашно за козунаци Мелко в купа, прибавете шупналата мая, захарта и двете яйца. С помощта на вилица объркайте тестото докато стане гладко. Покрийте го с найлоново фолио и оставете на топло докато утрои обема си.
Изцедете сока от лимона и настържете кората. Изцедете сока от ½ портокал и настържете кората. Обелете другата половина от портокала и нарежете кората на малки кубчета. Изсушете ги във фурната при 50-70°С. Поръсете ги със захар и ги запечете за кратко.
Към втасалото тесто добавете жълтъците,настърганите портокалова и лимонова кори и сока от двата плода. Разбъркайте всичко до хомогенизиране и добавете останалото брашно. Бъркайте докато се получи гладко меко тесто. Добавете маслото нарязано на кубчета и бъркайте докато се поеме от тестото. Получава се мека и лепкава маса. Оставете да втаса отново.
Поставете върху набрашнен плот и с намазнени ръце оформете топка. Поставете я в добре намазнена купа и оставете да втаса.
Прибавете сушените плодове, стафидите, захаросаните корички, и есенциите. Разбъркайте добре и приберете във фризер за 1-2 часа, за да се стегне.
Панетонето се пече във високи форми, ако нямате подходяща можете да си направите от хартия за печене. Добре е диаметъра да е 15-16 см. и височината 12-14см. Можете да си направите и мини панетонета като използвате тава за мъфини.
След като стегне, тестото се изважда от фризера и се оформя на топка, поставя се в предварително подготвената форма за печене , и се оставя да втаса окончателно докато удвои обема си. Пече се в предварително загрята до 185°С за 50-60 мин.