Празничен кейк
200 гр. – „Мелко” Пълнозърнесто брашно
100 гр. – „Мелко” Екстра
30 гр. – „Мелко” Грис
150 гр. – Пудра захар
150 гр. – Масло или маргарин
200 гр. – настъргани ябълки
50 гр. – Орехи - натрошени
30 гр. – Стафиди
8 гр. – Бакпулвер
4 гр. – Канела
200 мл. Сладкарска сметана
1 пакетче желатин
1 ампула ванилия
50 гр. Сушени боровинки
Натурален шоколад и сладкарски перли за декорация
Към настърганите ябълки добавете гриса и объркайте добре. В друга купа смесете брашната, бакпулвера и канелата. В подходящ съд разбийте на пухкав крем, с помощта на миксер, захарта и маслото. Към получената пухкава маса добавете брашното на части, бъркайте докато се хомогенизира сместа. Добавете ябълките, орехите и стафидите. Омесете тестото добре. Приберете го в хладилник да стегне за 30-60мин. Пригответе си подходяща тава за печене застлана с хартия за печене. Разстелете тестото равномерно върху тавата. Печете при температура от 200˚С за 30 мин. Оставете да се охлади. Разбийте сметаната на твърд сняг, като към края добавите ванилията. Пригответе желатина според указанията на пакетчето и добавете към сметаната, като разбъркате много добре с миксер. Поставете крема върху охладената основа, желателно е да използвате сладкарска форма с подвижни стени. Приберете кейка на хладно докато стегне крема. Разтопете шоколада и с помощта на лъжица оформете цвете върху хартия за печене или целофан и го приберете във фризера да се стегне. Поставете цветето върху кейка и декорирайте с боровинките и перлите.