Шоколадов сладкиш с ягоди


Продукти за блата:

75 гр. Натурален шоколад
1 ч.ч Силно кафе
1 Яйце + 1 Жълтък
160 гр. Захар
160 мл. Пълномаслено мляко
85 мл Олио
250 гр. Брашно Мелко Екстра
120 гр. Какао
50 гр. шоколад на прах (разтворим)
¼ с.л. Сол
10 гр. Хлябна сода
10 гр. Бакпулвер
1 ампула ванилия


За крема:
750 мл. Мляко
3 яйца
200 гр. Захар
50 гр. Брашно Мелко Екстра
2 пакетчета Капучино – разтворимо
500 гр. Ягоди
1 пакетче желатин


Блата:
Кипнете кафето, към него добавете шоколада и бъркайте докато получите гладка смес. Оставете настрана да се охлажда. В дълбок съд поставете захарта, яйцето и жълтъка и бъркайте до пухкава маса. Добавете олиото, млякото и ванилията и разбъркате за да се хомогенизира сместа. След това добавете брашното, какаото, шоколада на прах, солта и набухвателите. Разбъркайте и добавете охладното кафе. Полученото гъсто кексово тесто изсипете в предварително намазнена форма с диаметър 22см.
Изпечете в предварително загрята до 200°С фурна за 40 мин.

Крема:

Яйцата се разбиват със захарта и 20-30 мл. от мляко до получаване на пухкава смес. Останалото мляко се загрява до кипване.  Към яйчната смес се добавят 50гр. брашно и капучиното на прах и се разбърква добре. Към яйчната смес се добавя на тънка струя част от горещото мляко за да се темперира. След това сместа се сипва при млякото и се връща да ври докато се сгъсти. Желатина се приготвя според указанието на пакетчето и се добавя към крема.

Блата се разрязва на две през средата. Във форма с подвижно дъно поставете едната половина, наредете ягодите, залейте с крема и поставете втората половина от блата.
Оставете да се стегне, след което я извадете от формата.