Шоколадово дънерче
За блата:
5 бр. Яйца
130 гр. брашно „Мелко” тип 450
130 гр. кристална Захар
1 ампула есенция ром
За плънката:
100 мл. Сладкарска сметана
250 гр. конфитюр или мармалад по избор
За декорация:
60 гр. готварски шоколад
50 гр. сладкарска сметана
½с.л. олио
Разделете белтъците от жълтъците. Разбийте белтъците на твърд сняг с половината от предвидената захар (65гр). В отделна купа разбийте жълтъците с останалата захар. След като утроят обема си добавете и есенцията. Започнете да добавяте белтъците към жълтъците, като е по-добре това да стане на ръка. След хомогенизиране добавете и предварително пресятото брашно на 3-4 части. Омесете добре и изсипете в тава предварително застлана с хартия за печене, като загладите добре повърхността на блата. Изпечете в предварително загрята до 180˚С за 30-40мин. Докато е още топъл блата, го поставете върху топла и влажна кърпа и навийте на руло. Оставете да се охлади.
Разбийте сметаната на твърд сняг, добавете конфитюра и смесете добре. Развийте рулото и го намажете с приготвеното сладко. Навийте го отново. Отрежете в единия край под ъгъл от 45˚
След което отрязаното парче поставете с ъгъла към цялото руло така се да получите дънер с разклонение.
Разтопете шоколада с олиото и го добавете върху предварително разбитата на твърд сняг сметана. Разбъркайте добре с миксер. Поставете глазурата върху рулото и с помощта на лъжица и вилица декорирайте.