Домашни карандилки
Брашно Мелко т450 – 1100 гр.
Мая – 42гр.
Кисело мляко – 400гр.
Прясно мляко – 1ч.ч.(250мл.)
Олио – 1ч.ч. (250мл.)
Хлябна сода – 1к.л.(7гр.)
Сол – 1с.л.(15гр.)
Захар – 2с.л.(20гр.)
Яйца – 2 бр.
Кренвирш -1кг.
В купа се смесват брашното, хлябната сода, солта и захарта,разбърква се и в средата се прави кладенче. Изсипват се течните съставки и маята и се замесва меко тесто. Оставя се да почине и след това се оформят топчета от по 50 гр. които също почиват 10-15мин. Кренвирша се нарязва на осминки. От всяко топче се оформя фитил с дължина 25-30см. в единия край се поставя началото на парченцето кренвирш и се навива като спирала, поставя се в тава. Оформените карандилки се оставят на топло да втасат(при температура 30°С са необходими 6о мин.). Преди печене се мажат с разбито яйце и се поръсват с чубрица. Пекат се в предварително загрята до 230°С фурна за 15мин. или до златисто-кафяво.