Пролетни птиченца с брашно "Мелко тип 500"

Продукти:

500 гр. брашно “МЕЛКО“ Т.500 /и още малко за дооформяне/
200мл. топла вода (около 20°С)
15 гр. жива мая
100. захар
щипка сол
20 гр. олио
дребни зрънца черен пипер или тъмни стафиди за "очички"

Начин на приготвяне:


Брашното се изсипва в купа, прави се кладенче, в което се налива топлата вода и в нея се размива маята. Прибавят се захарта, олиото и се добавя щипка сол. Замесва се меко тесто, което се оставя на топло за 20 мин.

От отлежалото тесто се оформят фитилчета - 10 -12 бр, ако е необходимо се използва допълнителното брашно. Всяко фитилче се връзва на възел, като от по късия край се оформя главичка, а от по-дългия – опашка. Поставят се очичките и готовите птиченца се оставят да втасат на топло .

Пекат се при 200°С за около 15-20 мин.